Поводът е 800-годишнина от създаването на Ивановския скален манастир Свети Архангел

...
Поводът е 800-годишнина от създаването на Ивановския скален манастир Свети Архангел
Коментари Харесай

Вежди Рашидов откри в Народното събрание изложба, представяща Ивановските скални църкви

Поводът е 800-годишнина от основаването на Ивановския скален манастир „ Свети Архангел Михаил “

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов откри в Народното събрание галерия във връзка 800 години от основаването на Ивановския скален манастир „ Свети Архангел Михаил “.

Председателят на Народното събрание уточни, че 8 века битие на манастира е впечатляващ интервал от време. По думите му скалните манастири са място, където се опазва вярата, само че и се съхранява човешкият дух. Стенописите в Ивановския скален манастир са прелестни шедьоври в европейската християнска иконописна школа, означи Вежди Рашидов. Той добави, че в историческата памет остава и създателят на манастира - Йоаким, който по-късно става патриарх.

Областният шеф на област Русе Анатоли Станев благодари за опцията да показа изложбата тъкмо тук, в Народното събрание и означи, че манастирът е освен районна, само че и национална горделивост. Ивановските скални църкви са духовно и културно средище, само че и прийом за опазване на българската държавност, добави той.

Ивановският скален манастир е със статут на Национален археологически резерват, а от 1979 година е включен и в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Експозицията, която гостува в Народното събрание, разкрива историята на манастира в интервала XIII-XV век. В изложбата са прегледани и скъпите фрески, връзките на манастира с българския царски двор, ктиторски подиуми, както и мястото му като духовно и културно средище.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР